Yönetim konusunda önde gelen sistemlerden biri olan ERP, özellikle finans sektöründe çokça karşımıza çıkan bir sistemdir. Peki ERP nedir? ERP sistemi ne işe yarar?

ERP’nin Açılımı Nedir?

Enterprise resource planning (ERP) yani kurumsal kaynak planlaması (KKP), kuruluşların muhasebe yönetimi, satın alma süreci, proje yönetimi, risk yönetimi, uyumluluk ve tedarik zinciri operasyonları gibi günlük iş faaliyetlerini yönetmek için kullandıkları bir yazılım sistemini ifade etmektedir. Eksiksiz bir ERP paketi, bir kuruluşun mali sonuçlarını planlamaya, bütçe oluşturmaya, gelecekle ilgili tahminlerde bulunmaya ve yapılan işi raporlamaya yardımcı olan kurumsal performans yönetimi yazılımını da içermektedir.

ERP sistemleri, çok sayıda iş sürecini birbirine bağlar ve bu süreçlerin arasında bir veri akışı sağlar. ERP sistemleri, bir kuruluşun paylaşılan işlem verilerini birden çok kaynaktan toplayarak veri tekrarını ortadan kaldırır ve tek bir kaynakta veri bütünlüğü sağlar. Tüm bu verilerin toplandığı yer ERP (Enterprise resource planning ) sistemidir.

ERP Nedir?

Kurumsal kaynak planlama sistemleri, şirket içinde veya bulutta, üretim veya dağıtım işinin tüm yönlerini yöneten eksiksiz, entegre platformlara verilen isimdir. Günümüzde ERP sistemleri, her ölçekten ve tüm sektörlerden binlerce işletmeyi yönetmek için kritik bir öneme sahiptir. Bu şirketler için ERP, ışık sağlayan elektrik kadar önemli ve vazgeçilmezdir. ERP sistemi, kuruluşların muhasebe, finans, satın alma, proje yönetimi, tedarik zinciri ve üretim gibi günlük iş faaliyetlerini yönetmeye yardımcı olur.

ERP Sistemi Ne İşe Yarar?

ERP sistemleri, temel muhasebe işleviniz ile finansal yönetimin, insan kaynaklarının, tedarik zinciri yönetiminin ve imalatın tüm yönlerini görmeniz açısından oldukça büyük bir fayda sağlar. ERP sistemleri üretim, lojistik ve finans gibi bir işin tüm yönlerini takip ederek iş sürecinize şeffaflık sağlayacaktır. Bu entegre sistemler sayesinde tüm departmanlardaki çalışanlar bu verileri görebilir ve işinizi geliştirmek için tavsiyede veya öneride bulunabilir.

ERP sistemleri ve yazılımları, sektörünüze yönelik özelleştirmeler dahil olmak üzere kuruluş genelinde, orta ölçekli veya küçük işletmelerde çok sayıda işlevi tek bir sistem üzerinden görerek geliştirmenize yardımcı olur.

ERP Neden Kullanılmalıdır?

Eğer eski bir sisteminiz varsa ve onunla mücadele etmekten kurtulup daha rahat bir sisteme geçiş yapmak istiyorsanız ERP sistemi tam size göredir. Peki ERP neden kullanılmalıdır? İşte ERP kullanmanızı gerektirebilecek bazı sebepler:

Eski sistemler büyümenize izin vermiyorsa:  Temel sistemler sayesinde güzel bir yol katettiğinizi düşünüyor olabilirsiniz, ancak mevcut yazılımınız belki de pazar genişlemenize ve küresel ölçekte büyümenize sınırlar koyuyor olabilir. Bu nedenle daha iyi ve gelişmiş bir ERP sistemiyle daha kapsamlı bir büyüme elde edip yüksek gelirler elde edebilirsiniz.

Farklı sistemlerle uğraşıyorsanız: Teknoloji değişip geliştikçe farklı sistemlerinizin birlikte iyi çalışmadığını fark ediyorsunuzdur. Bu nedenle gelişen teknolojiyi de kullanarak yeni ve tüm verilerinizi tek bir yerde toplayan bir sistem ihtiyacınız olabilir. Ayrıca, yeni çalışma sistemleriniz eski yazılımlarınıza uymuyor da olabilir. Bu gibi sorunları kökten bir çözüme kavuşturmak için güncel bir ERP yazılım sistemi kullanabilirsiniz.

Müşteri beklentilerini karşılayamıyorsanız: Halihazırdaki sisteminiz, personelinizin veya müşterilerinizin verilerini yeteri kadar iyi ve kapsamlı bir şekilde barındırmıyorsa, herkesin ihtiyaçlarını karşılayan bir sisteme yatırım yapma zamanı gelmiş demektir. Çalışanlarınıza başarılı olmaları için, müşterilerinize de beklentilerini karşılamaya yönelik ihtiyaç duydukları araçları sağlayıp gerekli yatırımları yapmak rekabet gücünüzü korumanıza ve hatta arttırmanıza yardımcı olabilir. Yeni ve güncel bir ERP sistemi sayesinde rakiplerinizden bir adım önde olarak daha geniş kitlelere ulaşabilir ve daha yüksek gelirler elde edebilirsiniz.

ERP Sistemlerinin Çeşitleri Nelerdir?

ERP sistemleri daha sürdürülebilir bir iş planı oluşturmak için kullanılmaktadır. Her ne kadar tek bir konu için ihtiyaç oluyor gibi görünse de aslında ERP sistemlerinin de çeşitleri bulunmaktadır. Başlıca ERP sistemleri çeşitleri şu şekilde listelenebilir:

  • Tedarik Zinciri Yönetimi için ERP Yazılımı: Her türlü tedarik süreci ve üretim konusunda işe yarayan ve en çok tercih edilen ERP yazılım türüdür. Tedarik, üretim, stok durumu, lojistik süreci ve satış kontrolü gibi süreçleri takip etmeye fayda sağlar.
  • Üretim İçin ERP Yazılımı: Üretim için olan ERP sistemlerinde ürün yazılımı, ürün tasarımı, planlama süreci ve kalite kontrol sürecini kontrol etmek mümkündür. Bu sistemlerin ERP kullanılması ile hızlı ve daha kolay bir hale gelmesi de avantajlardan biridir.
  • Finansal Yönetim İçin ERP Yazılımı: Finansal yönetim için kullanılan ERP yazılımlarında da şirketin yönetimi, finansal kontrolü, vergilerin kontrolü, ödeme geçmişi ve genel muhasebe işlemlerini yönetmek mümkündür.
  • İnsan Kaynakları İçin ERP Yazılımı: İnsan kaynakları için kullanılan ERP yazılımlarında personel seçimi, çalışan eğitimi, çalışan maaş dağılımı, özlük ve bordro işlemleri ve evrak işleri konularında düzenlemeler yapılmaktadır. İnsan kaynaklarının daha objektif ve hızlı kararlar alabilmesi için oldukça etkili bir sistemdir.
  • Müşteri İlişkileri Yönetimi İçin ERP Yazılımı: Gerek pazarlama gerek ise iletişim için en kaliteli ve doğru müşteri kitlesine ulaşmak için kullanılan ERP yazılımlarıdır. Müşteri ilişki sürecinin kolaylaştırılması, müşteri ile iletişimin kolaylaştırılması ve müşteri memnuniyetinin en üst seviyeye çıkarılması konusunda oldukça fayda sağlamaktadır. Pazar payının artış göstermesine etkili olacak bu yöntem mutlaka kullanılmalıdır.
  • Proje Yönetimi İçin ERP Yazılımı: Projelerin en efektif şekilde yürütülmesi için proje yönetimi ERP yazılımları tercih edilmektedir. Proje maliyetlerinin ve kazançlarının ayrıca faturalarının takibini yapmak için bu yazılım kullanılmaktadır.

Daha birçok sektöre uygun olan ERP yazılımına sizlerde sahip olabilir ve sürecinizi çok daha kaliteli bir şekilde yönetebilirsiniz. Akınsoft Bursa  olarak sizlerin ERP yazılım süreçlerine destek veriyor, şirketinizin büyümesi için elimizden geleni yapıyoruz. Eğer bu sistem ve ücretlendirmesi hakkında bilgi almak istiyorsanız, iletişim kanallarımızdan birini kullanabileceğinizi hatırlatmak isteriz.

ERP Sistemi Örnekleri

ERP sistemleri ile birçok sektörde yapılacak tüm işlerin daha kontrol altında ve hızlı yönetilebilmesi mümkündür. Bu sistemleri anlatan birçok örnek bulunmaktadır. Bu başlık altında ERP sistemi örneklerinden birkaçına değinelim.

Otomotiv Süreç Yönetimi ERP Yazılımı

Otomotiv süreç yönetimi ERP yazılımında hedeflenen sürecin daha kontrol altında ilerlemesini sağlamaktır. Bu yazılım otomotiv sektöründeki pazarlama stratejinin kuvvetlenmesi için doğru kişilere ulaşmanızı sağlarken, parçaların maliyeti ve kar hesabını yapmanızı da kolaylaştırmaktadır. Bunun yanı sıra stok bilgilerine de tek tıkla ulaşabilmenin verdiği kararlılık şirketinizin büyümesine fayda sağlayacaktır.

Üretim Yönetimi ERP Yazılımı

Üretim yönetimi ERP yazılımında ana hedef üretimi hızlandırarak, belirlenen hedeflere ulaşmaktır. Ürünün imalat, teslimat, lojistik ve maliyet süreçlerini kontrol etmekte oldukça fayda sağlayan üretim yönetimi ERP yazılımına sizlerde sahip olabilirsiniz. Hemen iletişime geçin ve detayları sizlerle paylaşalım.

İşletme Finans Yönetimi ERP Yazılımı

İşletmeler için finans yönetimi ERP yazılımı sisteminde planlanan en önemli şey bütçenin daha kontrollü harcanmasıdır. Tekrarlanan hatalı girişlerin önüne geçmek, finansal yönetimi hızlandırmak, karlılık payını hızlıca bulabilmek için bu ERP sistemini tercih edebilirsiniz.

Yükseköğretim ERP Yazılımı

Üniversite dahil olmak üzere, lise ve ortaokullarda bir notlama sistemi bulunmaktadır. Bu yükseköğretim ERP yazılımına birer örnektir. Bu yazılım üzerinden notlar kontrol edilebildiği gibi, öğretmenler birçok şeyi tek bir tık ile halledebilmekte ve kontrol altına alabilmektedir.

ERP ile SAP Arasındaki Farklar Nedir?

SAP ve ERP sistemleri birbirleri ile oldukça karıştırılan iki yazılım türüdür. Başlıca karşılaştırma yaparak ERP ile SAP arasındaki farklara değinmek gerekirse:

  • ERP, kurumsal kaynak planlaması işleminde ön plandayken SAP, olan bir veriyi işletme ve kontrol etmekte kullanılmaktadır.
  • ERP sistemi içerisinde SAP sistemini barındırırken, SAP sistemi ERP sisteminin bir parçası olarak kabul edilebilir.
  • ERP satın alma sürecinin kontrolünü sağlamaya yönelik iken, SAP satın alma yönetimini sağlamaktadır.
  • ERP sistemlere tam olarak entegrasyon sağlayabilir, SAP ise her sisteme tam entegrasyon olmamaktadır.
  • ERP sistemlerinin kullanım alanları oldukça genişken, SAP sistemlerinin kullanım alanları ERP’ye oranla çok daha kısıtlıdır.

ERP Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

ERP sistemini kullanmanın birçok avantajı bulunmaktadır. Bu avantajların tipi firmadan firmaya veya sistemden sisteme göre değişiklik gösteriyor da olsa, kullanan firmaların kullanmayan rakiplerine göre bir adım daha öne geçtikleri aşikardır. ERP kullanmanın başlıca avantajları şu şekildedir:

  • Stok yönetimi ve kontrol edilmesi sürecinin çok daha efektif bir şekilde yürütülebilmesi olanak sağlamaktadır.
  • Firmalar ile müşteriler arasında bir köprü olarak firmanın satış verimliliğini arttırır.
  • Maliyet yönetimi, kar ve zarar kontrolü gibi finansal konularda doğru analizlerin yapılmasına olanak tanımaktadır.
  • Müşterilerin sipariş sürecini, lojistik sürecini ve eline ulaşana kadar ki olan her süreci profesyonel kontrol etmeyi sağladığı için, müşteri memnuniyetini en üst seviyeye taşımaya yardımcı olmaktadır.
  • Firmaların finans, kurumsal yönetim, stok durumu, insan kaynakları vb. Konularında doğru raporlamalar yapmaya olanak sağlamaktadır.
  • Yazılımda bulunan herhangi bir bilginin, müşteri sorusuna karşılık bulunma hızı bir hayli fazla olduğu için zamandan kazanmanızı sağlamaktadır.
  • Yapılan çalışmalar doğrultusunda maaliyet azaltma ihtimali ve sürecini hızlandırmış olur. Bu da firmanın karlılık seviyesine doğrudan etki eder.
  • İşletmeyi piyasadaki herhangi bir fırsata karşı tetikte tutmaktadır.
  • Diğer firmalara karşı olan rekabet gücünü katbekat arttırmaktadır.
  • Simülasyon modu sayesinde, senaryo üretimler yapılabilir ve sonuçlar tespit edilebilir.

ERP Sisteminin Kurulum Maliyeti Ne Kadar?

ERP sisteminin kurulum maliyeti en çok merak edilen konular arasındadır. ERP sisteminin kurulum maliyetine net bir cevap vermek çokta doğru olmamakla beraber tahmini bir fiyat verilebilmektedir. ERP sisteminin kurulum maliyetini etkileyen bazı faktörler bulunmaktadır, bunlar:

  • İstenen yazılım ve detaylar,
  • Hizmet veren firma,
  • Hizmet verilecek firma,
  • Tercih edilecek donanım,
  • Danışmanlık hizmetinin istenmesi,
  • Eğitim hizmeti verilmesidir.

Yine de tüm maliyetler göz önünde bulundurulduğunda Yazılım %40’lık bir maliyete sahipken, donanım sistemi %30’luk, danışmanlık hizmeti %20’lik, eğitim hizmeti %6’lık, ve diğer istekler %4’lük maliyet kısmını oluşturmaktadır. Eğer sizde ERP sistemi kurmak ve nasıl kullanılır detaylarına hakim olmak istiyorsanız bu hizmette bizleri tercih edebilirsiniz.